beeld-acupunctuur-06


ACUPUNCTUUR HILLEGERSBERG

TUINA MASSAGE


Chinese Tuina werd in de vroegere tijd Mosuo Anmo of Anqiao genoemd. De term Tuina komt voor het eerst in beeld in de Ming Dynastie. Chinese Tuina is een therapeutische massage techniek(en), gebasseerd op de theorie van de Traditionele Chinese Medicijnen en behandelt ziektes en aandoeningen via massage technieken. Tuina behoort bij de externe behandelingen en is een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeswijze. Tuina is effectief om aandoeningen te genezen en te voorkomen.

De oorsprong
Tuina is ontstaan uit arbeid. In de pre-historie was arbeid essentieel om te overleven. Mensen jaagden, bewerkten het land. Verzamelden hout en stenen om huizen te maken. Bewerkten leer om kleren te dragen om zichzelf warm te houden. Hierbij verwondde men zich regelmatig, zoals fracturen, verzwikkingen en verrekkingen. Instinctief werd er met de hand druk gegeven op de verwondde plek, totdat het bloeden stopte, werd er gewreven om de zwellingen en pijn te verminderen. Hiermee ontwikkelden de mensen uit de pre-historie de eerste Tuina technieken.

In de zesde eeuw na Christus was Tuina onderdeel van het programma aan het Keizerlijk Medisch College. Tuina werd steeds belangrijker en werd steeds verder ontwikkeld, totdat het, gedurende de Qing dynastie( 221-206 voor Christus) net als andere aspecten van de oude culturele Chinese erfenis, werd onderdrukt. Pas na de communistische revolutie (1949) werd Tuina, samen met andere vormen van traditionele geneeskunde in ere hersteld.

Tegenwoordig heeft bijna elk Chinees ziekenhuis een eigen Tuina afdeling . De Tuina studie en praktijk zijn binnen het universitair medisch onderwijs erg belangrijk. In 1987 werd de Chinese Tuina Association opgericht en de laatste jaren wordt er steeds meer gepubliceerd over succesvol onderzoek over behandeling met Tuina. Vooral de combinatie van acupunctuur en Tuina is erg doeltreffend gebleken.

Hoe werkt Tuina?

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door Meridianen. De Chinezen spreken over Qi en Bloed dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen en informatie, om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen. Algemeen gesproken kan gezegd worden dat blokkades en onregelmatigheden in de meridianen ziekteprocessen kunnen veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld alle pijn in de Chinese geneeskunde beschouwd als een ‘blokkade van Qi’.

Wanneer de therapeut een TuiNa behandeling geeft, is hijzelf zeer geconcentreerd in zijn eigen lichaamscentrum (Yi) en haalt van daaruit de innerlijke kracht om zijn handen het juiste werk te laten doen. Zo kan hij blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht. Zo kan men koorts laten dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken, etc.

Effect
Tuina verbetert de gezondheid van de lichaamsstructuur en het bewegingsapparaat. De behandeling heeft een goede invloed op het zenuwstelsel, zodat de levensenergie weer goed door het lichaam stroomt. Bij Tuina gaat het om het herstellen van de vrije stroom van Qi en bloed in het lichaam. Het lichaam krijgt hierdoor de gelegenheid om zichzelf te herstellen. Tuina wordt ook preventief toegepast om klachten te voorkomen. Pijn wordt hierdoor bestreden en het zorgt ervoor dat het bewegingsapparaat weer normaal functioneert. Daarnaast wordt de weerstand van het lichaam aanzienlijk verbeterd en worden gifstoffen door de behandeling uit het lichaam verdreven. Tuina werkt erg goed bij bijvoorbeeld migraine, ischias en andere vormen van chronische pijn, voor klachten die samenhangen met spier- en skeletproblemen en met chronische stress, waaronder spijsverteringsklachten en ademproblemen. Tuina kan niet worden toegepast bij botbreuken, open wonden en letsel.

Techniek
Er zijn erg veel verschillende massage technieken. Er kan bijvoorbeeld druk worden uitgeoefend op bepaalde punten op de meridianen om de stroom van Qi te beïnvloeden, Dian xue anmo genaamd. Maar ook manipulatie technieken, zoals vegen, kneden, wrijven, vibreren kunnen toegepast worden.

Tuina heft blokkades in meridianen en collateralen op, de circulatie van Qi en Bloed worden bevorderd. Een yin-yang balans wordt gecreëerd, de energie van het lichaam versterkt, de innerlijke organen( Zangfu) worden in evenwicht gebracht. Pathogene factoren worden verwijderd. Tuina massage heft spanning en pijn in spieren en pezen op.